פרקינסון

פרקינסון

אדם יקר שהכרתי אובחן כחולה פרקינסון רק כשכתב היד שלו הפך כל כך קטן עד כדי לא קריא. אנשים חולי פרקינסון הופכים יותר ויותר נוקשים (ספאסטיים), מה שגורם להם לנוע בעולם בתנועות שהולכות ומצטמצמות. ביטוי מפתיע לכך יכול להיות גודל כתב היד שלהם. ביטוי יותר מוכר יכול להיות הבעות הפנים שלהם (מה שמוכר כ”פני פוקר”). ביטוי מאד נפוץ לכך הוא תנועות גדולות שמצטמצמות. כמו גודל הצעד בהליכה למשל.

למרות שהטיפול התרופתי מתקדם מאד ומשפר מאד את המצב עדיין לתרופות ישנן תופעות לוואי. תרגול רך בשיטת סופטנס עשוי לשפר סמפטומים ולהפחית מינון וצורת בתרופות.

מחקרים רבים מזהים קשר ברור בין פעילות גופנית ירודה לבין מצב פיזי ירוד. המצב לא שונה אצל אנשים חולי פרקינסון. 

טיפול מציל

אלו המבטאים סמפטומים קשים של המחלה, המתקשים לעשות פעילות גופנית אינטנסיבית, מוצאים את התרגול בשיטת סופטנס אפשרי עבורם לעומת סוגים רבים אחרים של תרגול הכרוכים במאמץ, בסיכון לנפילות ואולי אף בכאב. כאן התרגולים שנעשים בשכיבה, מתרחקים ממאמץ, מתיחות וכאב ומפחיתים בהדרגה את הנוקשות העצומה שבגופם.

טיפול מונע

אלו המבטאים סמפטומים קלים (אם בכלל) יכולים להאט ואולי אף לעצור לשנים רבות את התקדמות המחלה כשהם מתרגלים בשיטת סופטנס כטיפול מונע להפחתת הנוקשות, כשהיא עדיין אינה מייצרת סימפטומים בולטים.

הפחתת הנוקשות, גם אצל אנשים חולי פרקינסון, משפרת את שיווי משקל (ובכך מקטינה סיכון לנפילות) , את טווחי תנועה (הגמישות), את היציבה, את קלות וזריזות תנועה, בוודאי את הכאבים ואפילו את איכות שינה ובכך משפיעה השפעה משמעותית גם על מצבם הרגשי.

שיפור משמעותי ביכולות התנועה

במחקר שנעשה ב 2015 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25599428) באוניברסיטה בברזיל, נבדקה השפעת תרגול הפלדנקרייז על איכות החיים של אנשים חולי פרקינסון, בגיל ממוצע של 60. לאחר תקופה של חצי שנה בה הם תרגלו פלדנקרייז פעמיים בשבוע, נצפה שיפור משמעותי בתנועתיות ובגמישות, ביציבה ובשיווי המשקל. 

מחקר זה הראה שהתערבות מוקדמת עם תרגול יכולה לעכב את הצורך בהתערבות תרופתית, ששימוש ארוך טווח שלה עלול להיות בלתי רצוי ואף מזיק.



אם ללא מאמץ, מתיחות או כאב ניתן לשפר משמעותית את התנועתיות, הגמישות, היציבה ושיווי המשקל וגם להפחית ולהעלים כאבים, למה אנחנו מחכים? להצצה בתכנית לעוף עם הגוף, גם לאנשים חולי פרקינסון, לחצו כאן.

 

מרבית המחקרים החשובים על השפעת תרגול הפלדנקרייז נעשו על אוכלוסיה מבוגרת (65+). החוויות הטובות של תלמידי מוכרות גם ע”י טובי החוקרים בתחום ומתועדות במחקרים בספרית המחקרים הלאומית של ארה”ב ה Pub Med ואת אחד התקצירים עליהם ניתן לקרוא בקישור המצורף:

 

תרגול בשיטת פלדנקרייז משפר איכות חיים אצל חולי פרקינסון 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25599428

מחקר זה מראה כי ניתן להפחית את המוגבלות של מחלת פרקינסון עם התערבות מוקדמת של פלדנקרייז, מכיוון שרווחים גמישות בשריר השלד, יישור ותנועה תפקודית. התערבות מוקדמת חשובה ויכולה לעכב את הצורך בהתערבות תרופתית, אשר בגלל שימוש ארוך טווח קשורה לתופעות לוואי שעלולות להיות בלתי רצויות ורעילות. המחקר ממחיש שיפור בשיווי המשקל, בהליכה ובתנועה התפקודית שנעשה על ידי אדם שטרם קיבל תרופות למחלת פרקינסון.